zondag 5 mei 2024

dag 147 dinsdag 16 april O Pedrouzo naar Santiago de Compostela 19,5 km

We ontbijten in de eetkeuken met koffie en thee, yoghurtjes en brood met honing en gaan om 8 uur de deur uit. Er lijken vandaag minder pelgrims onderweg te zijn. Geen spoor van de gelabelde Koreanen. We lopen door bossen met vooral veel eucalyptusbomen en dat ruik je goed! Als we koffie gaan drinken, stuiten we op een Duitse groep namaak middeleeuwers met jonge kinderen. Ze dragen lange jute of linnen kleren en dunne, leren schoenen, maar hebben wel mobieltjes en pinpassen. Het lijkt wel een enge sekte!

In San Marcos, ongeveer 8 km van Santiago, lunchen we. Een jonge vrouw uit Litouwen met haar zoontje van 5 jaar vraagt of we een foto van hen willen maken. Ze zijn in Sarria begonnen, lopen in 11 dagen, met 10 km per dag naar Santiago.

Vanaf Monte do Gozo valt de afstand naar het centrale plein nog tegen. Santiago is een erg grote stad met rond de kathedraal het oude centrum. We worden in de poort naar het plein verwelkomd door nogal eentonige doedelzak muziek.  Pas rond half 8 's avonds houdt het ge-doedel op! We zijn toch wel emotioneel dat we de tocht samen hebben kunnen afronden! We lopen eerst wat rond op zoek naar bekende gezichten maar dat valt toch tegen! Dan eerst maar naar het pelgrims-bureau om ons 'diploma' te halen.

Ik las altijd over nummertjes trekken en lang wachten, maar wij kunnen gewoon doorlopen. We zijn direct aan de beurt. Op mijn diploma ("aflaat") staat vermeld dat ik 2700 km gelopen heb. Ik ben nl in 2011 in Amsterdam begonnen aan de pelgrimswegen door Nederland: een route van 450 km tot aan Visee (Belgie). Daarna de "Mosana" en vanaf Vezelay de "Voie de Vezelay". En dan in Spanje de "Camino Frances". Ik heb ieder jaar ongeveer 2 weken gelopen, behalve in de corona jaren! H heeft met de laatste 262 km ook zijn 'diploma' verdient!

We slapen in Alberque Blanco, een prima adres, met tweepersoonskamers en-suite en een handig keukentje. Onze kamer heeft een privĂ© overdekte binnenplaats met waslijnen. Dus lekker veel wassen en daarna naar de Huiskamer van de Lage Landen, waar we met open armen en koffie ontvangen worden door Jan uit Vlaanderen en Jan uit Nederland. 

Om half 8 gaan we naar de dienst in de kathedraal. We horen dat het grote wierrookvat niet meer mag slingeren, omdat ophang-constructie niet te vertrouwen is. Jammer!

Daarna eten we een eenvoudig maal van driehoekjes kaas met honing en noten en drinken daar Sangria bij. We praten gezellig met de Duitse mensen aan het tafeltje naast ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten