zondag 28 april 2024

dag 136 vrijdag 5 april El Acebo naar Ponferrada 16,1 km

We ontbijten in de gezellige eetkeuken en vertrekken om 8.50 uur. De zon komt net op en het is helder en fris. We lopen weer door prachtige natuur! In het authentieke dorpje Riego de Ambros begint een doodenge Romeinse weg naar beneden, met ronde, ongelijke, gladde stenen, waarover een beekje stroomt.

We komen een 80-jarige Amerikaan uit Arizona tegen, die het even niet meer ziet zitten. Hij heeft een veel te zware rugzak en de verkeerde schoenen meegenomen. Hij had in de herfst een deel van de camino gelopen, toen het erg droog was en had er niet op gerekend dat er in het voorjaar wel eens veel water en modder zou kunnen zijn! Hij vindt ons met onze 74 jaar nog piepjong en veel beter voorbereid op de tocht!

De paadjes worden smaller en steiler. H glijdt een keer uit en grijpt zich vast aan een braamstruik. De schade valt gelukkig mee. Ik glij ook een paar keer uit, maar blijf overeind met behulp van mijn stokken! Om ongeveer 12 uur komen we aan in Molinesca. We gaan op zoek naar een gezellig barretje, maar alles lijkt gesloten, daarom kopen we wat brood, beleg en fruit voor de picknick en gaan koffie en vers sinaasappelsap drinken bij een sjiek restaurant langs de rivier met uitzicht op de mooie brug. We krijgen er elk 2 mini cakejes bij en de kok komt ook nog langs met voor elk een sneetje stokbrood met rauwe ham en een met chorizo en voor ieder een grote rijpe aardbei. De rekening bedraagt 13 euro voor ons samen!

Daarna beginnen we aan het tweede deel van onze wandeling. Het is behoorlijk warm en mijn benen willen niet meer vooruit. Over de laatste 5,5 km doen we 2 uur!

Om ongeveer 5 uur zijn we eindelijk in Ponferrada, waar we inchecken bij hotel Alda. We douchen, wassen onze kleding, rusten uit en gaan daarna naar het oude stadsgedeelte, waar we genieten van de gezellige drukte. We drinken wat, eten de olijfjes die erbij geserveerd worden en gaan daarna op zoek naar een restaurantje op het plein bij de kerk. Overal zitten mensen te drinken, maar je kunt pas eten vanaf 8 uur! We lopen nog even de kerk in en luisteren naar het bijbel-verhaal over na de opstanding van Jezus. De discipelen zijn aan het vissen en Jezus staat aan de kant en vraagt of ze wat gevangen hebben en zegt: werp je net uit aan de andere kant en dat ze dan heel veel vis vangen en dat Petrus dan zegt: het is de Heer! Daarna volgt een onverstaanbaar gedeelte en gaan wij weer stilletjes de kerk uit.

Het is 8 uur geweest en er wordt eten geserveerd. We vinden een mooi plekje op een terras en eten tapas en drinken wijn. We krijgen heerlijke, kleine gebakken inktvisjes, stukjes lamsvlees en grote gamba's. Na de koffie lopen we nog een rondje en gaan dan naar ons hotel terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten