zondag 3 augustus 2014

Naar St-Cyr-les-Colons

Dag 54  /  zaterdag 26 juli

Na een goede nacht en een uitstekend ontbijt met cereals, Franse kaas, grote croissant,stokbrood, Jus d'Orange, koffie en fruit gaan we weer op stap.

We brengen eerst een bezoek aan de supermarkt en de bakker om wat voorraad in te slaan voor de komende dagen. Meestal is er op zondagmiddag en maandag de hele dag, niets open. We houden ons in , want we moeten het wel meesjouwen! We lopen Chablis uit en gaan door de wijngaarden richting Gourgis.
Het is weer bloedheet en tussen de wijngaarden is weinig schaduw, dus als we een paar bomen zien rusten we daar even uit. Omdat het kraanwater vandaag erg naar chloor smaakt, maken we het drinkbaar door er smint-pepermuntjes in op te lossen. Honger maakt rauwe bonen zoet, oftewel: dorst..... De weg stijgt en daalt en stijgt weer steil omhoog en daalt weer steil naar beneden. De vaak half of onverharde wegen zijn verstevigd met stukken en stukjes kalksteen. Een soort hoekige keien, die vooral bij het dalen onder je voeten mee-rollen. Zonder stokken ben je hier niets!

Als er geen stenen liggen en het heeft ooit geregend, zak je diep in de modderige kleigrond en groeit er een laag klei onder je schoenen, die er moeilijk afgaat. Vooral het laatste stuk naar Courgis worden onze voeten steeds zwaarder. Je ziet op die plekken duidelijk dat de grond tussen de rijen druiven weg spoelt. Lijkt me niet goed over nagedacht.

Vooral Eline krijgt genoeg van het chloor-pepermunt water, maar Gourgis is ook zo'n uitgestorven stadje zonder voorzieningen. Direct buiten het dorp op een grasveld met bankje onder een dicht bebladerde boom lunchen we en dat is maar goed ook, want op een gegeven moment regent het even flink.
Tien minuten later schijnt de zon weer en vervolgen we onze tocht.

We lopen over steile glibber-paadjes, via het kerkje, Préhy binnen. Onderaan het dorp is een Pétanque-baan en de een na de andere dorps-bewoner komt aan lopen met zijn koffertje om een competitie te spelen. De dames mooi gekleed en de kinderen vrolijk. Er worden tafels uitgeklapt en stoelen neergezet. Een echt dorpsfeest.
Hier is ook een water-tappunt, waar we onze flessen vullen. Er is dan wel geen winkel of andere voorziening, maar deze mensen weten er iets van te maken in hun dorpje!

Via de autoweg, waar nauwelijks verkeer is lopen we verder.Vooral het laatste stuk naar St-Cyr-les-Colons gaat eerst steil omlaag en daarna weer even steil omhoog. Het dorp stelt weinig voor, maar er is een flinke bakkerij/supermarkt en een fantastische gemeente-herberg, een Gite d'Etappe, met alles erop en eraan! Een grote tuin met twee piknik-tafels, een super goede keuken-uitrusting, prima douche, lekkere bedden en een wasmachine. En het ziet er allemaal goed verzorgd en schoon uit.

Simone uit Boxmeer is er al en heeft haar was al gedaan. We drinken wat en besluiten samen te koken en te eten. In de ruime eetkeuken staat van alles wat je mag gebruiken, zoals olie en azijn, zout en peper, kruiden,pasta en rijst,enz. Simone en Lysan gaan naar de supermarkt, terwijl Eline de was verzorgt. We eten soep, pasta met gehakt en diverse groenten, witlof-sla met avocado, komkommersalade en toe kwark met sinaasappelsap en banaan.
Ondertussen kletsen we heel wat af en bellen en Whats-appen met het thuisfront. Om 10 uur maken we ons klaar om naar bed te gaan. De was is al droog, dus die kan mee naar binnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten