vrijdag 29 april 2016

Cluis

dag 72  /  maandag 18 april

We worden verrast door de zon en een strakblauwe lucht!

Als we om kwart over 8 beneden komen, staat er een super lekker echt kasteel-ontbijt voor ons klaar:
voor ieder een kannetje vers geperst sinaasappelsap, koffie, thee, allerlei soorten brood en croissantjes,2 soorten jam, verse aardbeien, een stuk appeltaart, een bakje appelmoes en voor elk een potje crème caramel. De bakjes appelmoes nemen we mee voor onderweg.
Tijdens het eten komt de heer des huizes met de tampon (het stempel voor in je pelgrims-paspoort).

Als we klaar zijn om weg te gaan, bekijken we eerst het kasteel.
De hond gaat weer even te keer, maar nadat wij hem vriendelijk hebben toegesproken, wil hij aangehaald worden en komt een kapotte bal brengen om te spelen. Even later ligt hij zelfs op zijn rug om op zijn buik geaaid te worden!
Sjonge, wat worden wij dapper!

We gaan op pad en worden al snel ingehaald door een Duitse pelgrim uit Frankfurt. Hij is al 45 dagen onderweg en heeft alle soorten weer meegemaakt: sneeuw, hagel, regen en zon! Zijn tent heeft hij al teruggestuurd. Hij gaat ook naar Cluis, maar slaapt in een B&B. Wij gaan naar het pelgrims-hostel.
De Duitser vraagt nog even onze namen voor zijn blog en verdwijnt dan een modderpaadje in.

Wij lopen over de weg naar Varennes, waar een oud klooster is, dat ook een tijdje als refuge heeft gediend. Nu niet meer, maar je kunt we bij een gewoon  huis in in dat dorpje slapen!

We genieten van het vogel-gezang, de bloeiende bermen, de vergezichten en de zon. Via allerlei mooie weggetjes komen we in Cluis. Om ongeveer half 6 komen we bij het pelgrims-huisje aan.
De deur staat al open, want er is al een stel Nederlanders, uit Twente (aan hun spraak te horen).
Zij zitten buiten in de zon bier te drinken en te roken. Zij hebben boodschappen bij de Spar gedaan, die tot onze verbazing op maandag geopend is.
Lysan gaat ook even Cider en rosé bij de Spar halen.
Na het douchen zetten we ook een paar stoelen buiten, om nog even van de zon te genieten met een glas cider. Maar het wordt al gauw te koud, dus gaan we eten koken.
We eten Bami-soep met zelf geplukte kruiden en courgette en toe een mini-kwarkje. Als wij gegeten hebben, warmen Marcel en Elise hun magnetron-maaltijden op. Daarna gaat Marcel naar bed en zitten wij nog een tijdje met Elise te praten.

We moeten een slaapkamer delen met twee stapelbedden. Pru denkt niet op het bovenste bed te kunnen komen, dus daar gaat Lysan slapen, hoewel ze haar twijfels heeft over hoe ze er weer uit moet komen. Terecht blijkt 's nachts: na een kwartiertje benen uitsteken en twijfelen over diepte en voor- of achteruit van het bed kruipen, staat ze eindelijk op de grond! Om volgende pogingen te vergemakkelijken, schuift ze een stoel bij het trapje.

1 opmerking:

  1. Lysan verteld 's morgens dat ze 's nachts verkeerd om van het trapje van het stapelbed afging. Ik stel me daar bij voor dat ze net als Gollem, met haar hoofd naar beneden naar beneden ging. Gelukkig was het nou ook weer niet zo erg......

    BeantwoordenVerwijderen