maandag 13 mei 2013

zondag 5 mei / Rethel









Dag 39.

Lekker geslapen. Het was wel moeilijk voor deze oude vrouw om uit het bovenbed van het stapelbed te komen, maar verder prima! De heer Pezin brengt ons een lekker ontbijtje met twee soorten brood, zelfgemaakte yoghurt, jam en sinaasappelsap. Koffie en thee kunnen we zelf maken.
De heer Pezin vraagt waar we vannacht slapen en als we vertellen dat dat in Het Zwijn van de Ardennen
(le Sanglier des Ardennes) in Rethel is, vindt hij dat maar niets! Pelgrims moeten desnoods op de grond willen slapen! Maar hij wenst ons een goede wandeling en als we bijna in Séry zijn fietst hij ons met een vrolijk: bon voyage! voorbij.
In een bar in Séry drinken we lekkere koffie en gaan we naar de w.c. Bij de boulangerie kopen we brood, pasteitjes en foie gras. Daarna bekijken we de mooie oude kerk uit de 14de en de 15de eeuw. De lage bogen van het schip zijn bijna romaans en het koorgedeelte is gotisch. Op een knielbankje ligt het volgende gebed:
 Quand j'allume un cierge
          La flamme blanche
          Qui monte droit
          La flamme qui scintille
          C'est moi
          Tel(le) que je voudrais
          être devant Toi Seigneur

Vrij vertaalt:
          Wanneer ik een kaars aansteek
          De witte vlam recht omhoog gaat
          De vlam die straalt
          Dan ben ik dat
          zoals ik voor U zou willen zijn Heer

Zo'n eenvoudig gedicht in een mooi oud kerkje, dat kan me ontroeren. Op zo'n moment voel ik me verbonden met gelovigen door alle eeuwen en alle landen heen!
Via kleine dorpjes en over zandpaden lopen we naar Rethel. We zien tweemaal een paartje patrijzen voor ons opvliegen. Prachtig oranje-bruin met grijs gekleurde kip-achtige beesten!

Om 16 uur komen we aan bij ons hotel in Rethel. De deur is op slot en na twee keer aanbellen, bellen we op. Eindelijk komt er iemand die de deur opent en ons naar onze kamer brengt. Een grote kamer met douche, toilet en frans-balkon. Wel erg vergane glorie. Nadat we uitgebreid gedoucht hebben en de was op het balkon hangt, gaan we het stadje verkennen. Er is een mooie oude kerk, die op slot staat, aardig wat winkels, een paar makelaars, een paar gesloten restaurantjes en een bar waar we rosé drinken.We vluchten als er steeds meer dikke, oude, dronken mannen aan komen lopen, waarvan er één bij ons aan tafel komt zitten en ons vraagt het bed met hem te delen (netjes gezegd).
Er loopt een gekanaliseerde rivier door het stadje (de Aisne), met een sluis. Aan de overkant daarvan vinden we een Chinees restaurant. We nemen het menu, een fles witte wijn en een fles water.
Vooraf heeft S kippensoep en L salade nature, daarna lekkere nasi en elk een stoommandje dim-sum. Toe een kopje koffie. Onder het eten zien we het Franse stel zoeken naar een restaurant. Zij verdwijnen ergens aan de overkant van het water tussen de huizen en blijken later de specialité van dit gebied te hebben gegeten: boudin blanc! Een soort witte worst, zoals de boudin-noir een soort bloedworst is.
We lopen samen met hen terug naar het hotel. We lezen nog even en gaan dan slapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten