woensdag 12 september 2018

Dag 90 Eynesse-La Beysse






Di 28 augustus 2018

Als we in Bergerac uit het vliegtuig stappen valt de hitte als een deken op ons! Het is 34 graden en de luchtvochtigheid is hoog!
We willen met een taxi naar St. Foy-la-Grande en daar onze wandeling beginnen, maar er staan geen taxi's bij dit kleine vliegveld. Wel een bord met een tel. nummer. De rit kost 45,- euro voor ons samen.
In St Foy gaan we eerst naar de Information. Daar krijgen we een stempel(tampon) in ons pelgrimspaspoort en wordt de overnachting van woensdag geregeld. Het adres van vanavond heeft Lysan al vanuit huis gereserveerd.
We gaan een kerk in en zien daar o.a een beeld van Jacobus en ontmoeten een dame die aan Lysan vraagt of zij ook tot St. Jacobus bidt?! Nee, dat doet ze niet, zij is protestant en bidt alleen tot Jezus.
We branden wel een kaarsje en L. vraagt om een gezegende pelgrimstocht!

Dan begint het echte werk: eerst naar Eynesse en vandaar af nog een paar km verder naar La Beysse.
We lopen in de berm van een drukke weg, in de gloeiende hitte tot we in Pont-de-La-Beauze komen en in de Mairie naar het toilet gaan. Als Lysan in de spiegel kijkt schrikt ze zich naar: Een knalrood hooft dat bijna op ontploffen staat, kijkt haar met lodderige ogen aan. Met flink veel water over haar polsen en gezicht koelt ze weer een beetje af. We lopen verder grotendeels in de schaduw over een rustige landweg.
Als we in Eynesse komen zien we tot onze grote blijdschap een Alimentation. Het is dinsdagmiddag 6 uur, maar er is niemand. Dicht, closed, chuiso! Dat betekent geen groente of fruit vandaag.
Onderweg stopt er een auto met een oude man die ons Bon Courage (goede moed) wenst en ons 3 appeltjes aanbiedt.
We komen langs een wijnboerderij, waar Bordeaux-wijn verkocht wordt en lopen het openstaande hek binnen. Onmiddellijk komen er twee woest blaffende grote honden naar buiten stormen. Hun vrouwtje komt er achteraan rennen, doet boos dat wij het hek open zouden hebben gemaakt en vraagt of Lysan 'mordu' (gebeten) is. Nee, dat gelukkig niet, maar wij hebben ook dat hek niet open gezet. We kopen een fles rode Bordeaux en lopen verder.
Na even zoeken vinden we ons logeeradres in La Beysse: Le Magnolia de Colette. We dachten zo'n 8 km vanaf St. Foye, maar het blijken er ongeveer 12 te zijn.
We worden welkom geheten door een  vriendelijke man en zijn vrouw en even vriendelijke hond in een heel groot huis met flinke tuin. Op de enorme zolder staan een stuk of 6 bedden, er liggen matrassen en er staan zit/ligbanken. Veel schilderijen, naar later blijkt door de vrouw des huizes gemaakt en heel veel oude foto's. Er staan bedden voor ons klaar met schone lakens en slopen. De wc, de douche en de keuken zijn in de kelder. Na het douchen maken we maaltijdsoep, uit meegebrachte pakjes en drinken daarbij de Bordeaux. Om een uur of 8 komt onze gastheer vertellen dat er zwaar weer op komst is en hij vraagt of we bang zijn en misschien een verdieping lager willen slapen. Het wordt dan wel een 2-persoonsbed. We blijven liever op zolder en hopen dat de bliksem niet inslaat. Het gaat inderdaad flink tekeer: het onweert en bliksemt en giet van de regen en de lampen gaan aan en uit. Vooral 's nachts naar de wc in de kelder gaan is spannend. Alleen al om die te vinden! We slapen erg onrustig, ook door het grote aantal muggen.
Als het buiten wat rustiger wordt, horen we uilen roepen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten