vrijdag 17 mei 2019

Osserain

dag 103    /  di. 30 april

De Fransman staat om 6 uur op en is voor 7 uur al weg.
Wij staan om kwart voor 7 op en gaan om 8 uur de deur uit.
Het is mistig en behoorlijk koud. Op zoek naar een bakker komen we op een markt terecht. Bij een rijk gesorteerd broodstalletje, kopen we heerlijk gesneden bruinbrood.
Daarna voert de camino ons over de mooie, oude brug van Orthez en komen we al gauw op het platteland terecht. Het pad wordt omzoomd door bloeiende en heerlijk geurende acacia's. Langs de route zijn jonge fruitbomen geplant, met labels eraan, waarop staat dat het fruit vooral voor pelgrims bedoeld is.
De bermen zijn prachtig! Veel blauw/paars: Vergeetmenietjes, Akelei, Ereprijs, Knoopkruid, Dovenetel en rood en geel van zuring en boterbloemen.
In de weilanden koeien met kalfjes, een paard met een veulen en veel ezels.Verder worden we begeleid door een concert van fluitende vogels! Ook zien we 3 herten aan de rand van het bos. Genieten dus!
De laatste 4 km vallen mij (L) zwaar, maar om 16.15 uur zien we Sauveterre liggen. Het is een prachtig oud, ommuurd stadje. Een hoge, uitgesleten trap voert ons naar de kerk. Omdat de Engelse dame van het enige pelgrims adres in Sauveterre, mailde dat ze op vakantie bij familie in Dubai is, gaan we naar Osserain. Dhr Pascal Sourote haalt ons om 18 uur op. Terwijl we op hem wachten, drinken we appelsap op het terras van een leuke bar.
Dhr. Pascal blijkt een aardige, rustige man te zijn, die in het grote huis van zijn ouders woont. Het huis van zijn grootouders, het buurhuis, heeft hij verkocht.
Volgens Pascal zijn er punaises (bedwantsen) in hotel de Lune geconstateerd. Gelukkig hebben we daar niets van gemerkt! We moeten onze rugzakken leeg maken in een curverbox en dan -leeg- in de grote schuur laten staan. De box met onze spullen gaat mee naar boven.
Onze schoenen gaan in een bak met kranten in de serre.

Het hele huis is brandschoon. In een grote slaapkamer met 2 losse bedden gaat Wanda slapen. Lysan slaapt in het aangrenzende kamertje met 1 bed. De bedden zijn opgemaakt en op- ieder bed liggen 2 schone handdoeken. De badkamer met toilet zijn er tegenover.We kunnen onze was in de garage doen en Pascal heeft het wasrek en een paar tuinstoelen op het grasveld in de zon gezet.
's Nachts zet hij het rek binnen voor de kachel.
Om half 8 roept Pascal ons voor het eten. Het eten is nog niet helemaal klaar, maar we krijgen een glaasje Muskaatwijn en kletsen gezellig tot het zover is. Hij praat rustig en duidelijk en er ligt een Frans-Nederlands woordenboek naast zijn bord voor als we hem niet begrijpen.
We eten groentesoep met eendenvlees, kippenpoten uit de oven met pasta en piperade (paprika/tomatensaus) met daarbij een glas Rioga. Toe zelfgemaakte appelmoes met een soort speculaasjes.
Om half 10 liggen we in bed.

2 opmerkingen: