zondag 10 mei 2015

Naar Le Chemin (Anthien)

dag 58  /  di. 28 april

De wekker gaat om 6.20. Lysan wordt wakker met een fikse hoofdpijn.
Nadat ze haar gezicht flink met koud water heeft gewassen en een glas water heeft gedronken trekt het langzaam weg.
Om bij de Sainte Madelaine te komen moet je steil omhoog het stadje in. Op het hoogste punt ligt de kathedraal. Vanwege de verbouwing wordt de vroege dienst in een zijbeuk gehouden.
Ongeveer 8 monnikken en 20 nonnen zingen 2 en soms 4 stemmig de sterren van de hemel!
Letterlijk hemelse muziek!
Er zijn ongeveer 6 pelgrims -inclusief Lysan- aanwezig. Zij worden naar voren geroepen, krijgen het evangelie naar Lucas in de handen geduwd en krijgen de pelgrimszegen.
Op de terugweg koopt L. een paar broden. Bij thuiskomst heeft Eline de tafel al gedekt in de grote eetkeuken en water in de waterkoker klaarstaan.
Na het ontbijt lopen we nog eens omhoog om te betalen bij het Centre-Madelaine, halen onze spullen op en gaan op weg.
We nemen niet de gewone route, maar de route de l'etang. Die is een paar km korter en gaat niet over modderige bospaadjes, maar over stille autowegen en door kleine dorpen en gehuchten.
Het is prachtig weer: zon met zo nu en dan een wolkje en lekker fris.
We gaan steil omhoog en omlaag en de uitzichten zijn fantastisch!
In Neuffontaines picknicken we aan een meertje bij een wasplaats, een prachtige plek.
Als we verder lopen doet L. haar linkerbeen vervelend. Haar knie doet pijn en wil niet goed buigen.
Langzamerhand gaat het weer wat beter, maar het tempo is er uit.
Het laatste stuk naar L'Esprit du Chemin lopen we op met 2 Vlaamse dames: Ria en Cecile. Zij lopen een maand en gaan dan weer naar huis. Zij hebben alle adressen al besproken.
Boven aangekomen horen we Nederlands praten in een tuin, maar dat blijkt niet ons adres te zijn.
Vlak om de hoek is het grote huis van Arno en Huberta, waar zij sinds vorig jaar pelgrims opvangen.
We worden van harte welkom geheten door een heel team van vrijwilligers en  natuurlijk door hen zelf. We krijgen een glas fris en komen bij in de mooie tuin, die ook door vrijwilligers is aangelegd.
Daarna krijgen we een rondleiding door het huis, waar nog veel aan moet gebeuren. Boven is een ruime slaapkamer voor 6 personen, maar om bij een toilet of douche te komen moet je over allemaal stukken board lopen die tijdelijk op de balken vast zitten en aan het trappenhuis moet ook nog het nodige gebeuren.
We douchen, wassen onze kleren, doen die in de centrifuge en hangen ze buiten aan het wasrek in de hoop dat ze morgen weer droog zijn. Er staan 4 eenpersoonsbedden op de slaapkamer en een breed tweepersoonsbed met twee matrassen, dat aan ons is toe bedeeld. We delen de kamer met de 2 Vlaamse dames, Joël een Fransman uit Parijs en Anja van Dijken een stoere Nederlandse op de fiets! Op alle bedden liggen dekens voor over je slaapzak en schone slopen voor over de kussens. Je kunt zelfs een elektrische deken krijgen als je bang bent om het koud te krijgen! We eten prima: groentesoep, tonijnsalade met voor ieder een half ei en pasta met groenten-kaassaus. Toe vruchtenyoghurt en bij dat alles water en/of rode wijn. Er zijn 7 vrijwilligers aanwezig, plus 6 pelgrims en Arno en Huberta. Vijftien mensen dus aan een lange tafel en bijna iedereen is op weg naar Santiago of er al geweest!
We zitten nog even in de warme zitkamer met een pot kruidenthee en gaan naar bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten